Tuesday, February 22, 2011

Allah Maha Sweet (",)

Salam~
smoga smua brada dlm keredhaan Allah hendaknyer~ameen..
cemana cuti anda??
aper kabar iman??
heharap anda dpt men-topup iman anda dgn mmbaca smtg yg x sberapa niey..

Allah Maha Sweet..
jgn keliru yup..
sifat niey x t'masuk dlm asmaul husna..
nama2 Allah ada 99 jer..
kat dua tapak tgn kita pown ada tulis kan~
no 18 kat tgn kanan, no 81 kat tgn kiri..
total=99

sy pernah dgr akak 2nd year ckp,
Allah tu pemboros..
1st time dgr terkejut gak r..
ish.. aper r akak niey x baek ckp Allah mcm tu..
x tkut api nraka ker??
hu8..

tp sebenarnyer, sifat yg x baek tu kedengaran sgt bagus lak bila diuraikan..
Allah terlalu pemurah..
ar-Rahman Allah meliputi sekelian alam..
sama ada yg dilangit, mahupun dibumi,
samada yg ghaib mahupun yg nyata..
samada kita sdar mahupun tak!!

Allah berikan kita o2 utk bernafas..
pada stiap makhluk bernyawa..
kalo x dpt o2 kompem mati..
Allah bg o2 kat sumer.. x kira islam mahupun bukan,
x kira miskin atau kaya..(x pyh byr)
x kira sombong ataupun rendah diri..

kasih syg ibu bapa hanyalah percikan kasih syg Allah pd kita..
maknenyer.. kasih syg Allah berjuta2 kali ganda lbey hebat dari ibu bapa yg da membesarkan kita, mendidik kita..
Allah bersifat pemboros dlm mencurahkan kasih syg-Nya..
Allah memberi sebanyak2nya, tanpa minta balasan..
so, kalo kita bersyukur ke, x ke.. x effect apa2 pada Allah..
Allah x rugi aper2.. kita la yg rugi..

coz, smua nikmat yg Allah bg tu..
walau bagi kita x ternilai harganya..
bagi Allah semua tu x bernilai pown..
Allahuakbar!!!

sebab tu Allah ckp, minta lah padaKu, nescaya Aku akan tunaikan..
doa kita kompem makbul..
tanpa syarat..
tapi, kdg2 Allah x bg direct.. contohnya mcm crita seorg pemuda yg meminta bunga dan rama2..
tp yg Allah bg kaktus n ulat beluncas..
dia seday tp.. lelama kaktus tu hasilkan bunga yg amat cantik n ulat tu bertukar jdik rama2..
tu contoh indirect la..
wallahualam citer tu betul ke x or just an analogi..

satu agi.. maybe allah nak kumpul doa2 kita yg x dmakbulkan didunia tu utk akhirat..
utk ringankan azab kubur, utk elak dr api neraka, utk masukkan kita dlm syurga..
tu lg penting kan..
so, berdoalah byk2 yup..
n bergembiralah kalo doa anda x dmakbulkan coz ada benda laen yg lg best Allah nak bg.. iA...
sweet kan Allah.. Subhanallah~

kadang2 Allah x tunjukkan kasih syg dia directly..
lagi byk ujian yg Allah timpakan, lg Allah syg sebenarnyer..
coz dgn ujian, Allah nak tgur silap salah kita,
dgn ujian, Allah nak tmbahkan iman kita,
dgn ijian, Allah nak tinggikan darjat kita diakhirat..
sweet nyer Allah kan...

dan Allah juga kekasih yg amat kuat cmburunya..
kalo boley Allah nak kita igt Dia spanjg masa...
sbb tu Allah nak kita smayg 50 kali shari bila rasulullah diangkat ke langit time isra' mikraj...
sbb tu Allah x ske bila kita duk khayal2 igt kat org laen...
tp saper yg lupakan Allah, x der effect aper2 pown kat Allah,
malah kita hanya merugikan diri sendiri..
coz Allahuakbar... kalo kita lupakan Allah, Allah cari org laen..
sbb tu lah.. bila da dpt lintasan utk buat sesuatu kebaikan..
'grab' la peluang tu...
coz kdg2 peluang x dtg 2 kali...

sweetkan Allah????
cintailah Allah.. nescaya anda akn dicintai...
Allah x perlukan kita, kita yg perlukan Dia..
macam majikan dan hamba.. kalo hamba x nak kerja, pecat jer la~
cari yg laen.. coz hamba yg perlukan majikan.. utk makan, utk pakaian,
kalo jdik peminta sdkh, x la sekaya hamba... hidup lagi x menentu...
mari menjadi hamba Allah SWT... iA..

salam~

2 comments:

esyazamaili said...

suke3...syg awak qasy~ :D
syg Allah sbb bg awk pda sy~

Nur said...

syg awk gak~lillahitaala~krn Allah~