Monday, December 26, 2011

Asifah~

salam~ 
smoga smua masih brada dlm redha Allah, INSYAALLAH!!!!!!
(urm, mama usrah saya cakap kte kne sebut insyaAllah kuat2, dgn punuh yakin n bersemangat... keh3)

asifah.. lama x post kan??
urm, xtually chager notebook saya tertinggal kat somewhere~
da lbey 2 minggu da niey..
niey pown pinjam lattop ella jah niey..

sy baru tau utk prempuan kte kne ckp asifah..
asif utk laki2..
urm... kalo utk ramai2 lupa lak nak tanye adik saya..
hu8.... pasal asifah tu pown dia yg cakap~

asif/asifah yup atas kesalahan2ku sblm niey...

sbagai manusia kte mmg prone utk buat salah..
tiap2 hari, 
x terkira kesalahan yang kita buat tanpa kita sedar 
n kadang2 dalam sedar dan berpikiran waras,
knapa??
coz kita manusia..
mmg x lepas dari mlakukan ksilapan...

of coz kne cuba ubah sdaya upaya...
so, x lay nak trus ckap org tu jahat, 
org tu x amalkan pown apa yg dia tau...

kte x tau sbyk mana da usaha yg dia da salurkan utk bermujahadah..
senang2 je kita ckp dia x tkowt dosa, x takowt nraka....

coz ujian manusia lain2 n Allah slalu uji part yg kte lemah utk kuatkan kita~
so.. kalo bagi kita puasa tu sangat lah senang bak makan kacang cap nganyin...
maybe bagi org laen puasa tu sgtlah payah seperti makan gula2 getah....
walau byk kali kunyah x lay nak telan2 lagi~
so.. x lay samekan diri kita ngan org laen.. 
maybe org tu kuat part bangun malam ke....

n kadang2 kita tend to tambahkan amalan islami sebanyak2nya 
agr kte bley buat some jahiliyah yg kita rasa cam da x mampu nak tinggalkan...
islam n jahiliyah itu bukanlah semudah cancel each other dlm drug2 interaction...
tp.... 5-1=0..... 99-1=0......

tau apa tu??
contoh cam 5 rukun islam... kita buang satu jer...
which means kita x percayakan satu benda jer daripada 5 tuh~
contoh kita tolak zakat... x nak byr zakat coz kita x yakin yg tu rukun islam...
so.. kita da dikira murtad.... 
sbb tu lah saidina abu bakar bgitu bersemangat nak memerangi org yg enggan byr zakat niey~

laen lah kalo kita percaya yg tu mmg arahan Allah... 
mmg kte percaya yg tu salah satu rukun islam...
n tau yg kita akn dpt dosa kalo x buat walau mampu....
just kte x nak buat... sbb mmg kte x nak buat...
kedekut ke,  x der masa ke, x sempat ke... 
bley jer nak bagi apa2 alasan~

so.....equation Allah utk islam+jahiliyah=jahiliyah
coz...
masuklah islam sepenuhnya.. kamu akn berjaya...
tolaklah islam sepenuhnya... kamu akn berjaya..
sapa yg pilih antara kedua2nya.. dia x kan kemana2....

x percaya???
org yg btol2 amik islam spenuhnya..
dia percaya yg Allah tinggikan org yg berilmu beberapa darjat...
mesti dia akn stdy gila2 then serahkan pada Allah....

kalo dia x percayakan Allah langsung...
just percayakan diri sndrik jer..
percaya yg slps usaha, dia pasti berjaya.. 
then dia pasti akn study gila2 jgk~

tapi kalo org yg x percaya Allah sgt... 
urm, lps usaha pown Allah x smestinya bagi kejayaan tu...
baeklah enjoy jer..
naseb tu sumer Allah da tentukan... lulus ke x lulus ke...
so.. agk2 org mcm niey akn berjaya ke???

(notes 4 someone yg sy x pasti anda membaca post niey x.... islam+jahiliyah=jahiliyah.... arap awk paham yg dua2 benda niey x lay bersatu.... no means NO!!)

mood stdy~
hu8.. skrg stdy weeks... 2 minggu jah.. 
but needs to cover 20 minggu punya lacture..
hu8.. please doakan sy byk2..
coz bila banyak doa yg synapse antara satu sama laen...
doa tu akn lebey bercahaya n prominent dmata Allah... IA...
jom kita saling mendoakan....
smoga smua brada dlm redha Allah slalu.. IA~
salam.....

Sunday, December 4, 2011

Demi matahari dan sinarnya di pagi hari... wah~

salam...
smoga smua dlm redha Allah sntiasa.. iA...

video
mesti sumer pernah dengar lagu demi matahari yg sgt ceria niey kan???

urm...
jom kaji satu persatu....

demi matahari dan sinarnya dipagi hari~
kenapa Allah bersumpah ngan matahari???
knapa x ngan benda laen??
matahari tu something yg sgt besar...
kita niey berjuta billion kali ganda lg kecik dari matahari..
wah~betapa x significant n hinanya kita..
tapi ilmu, amal, akhlak, hati kita tu lah yg mengangkat kedudukan kita sehingga menjadi makhluk yang paling mulia disisi Allah SWT~
matahari yang memancarkan sinarnya dipagi hari... wah~ sgt cantek...
x pernah tgk matahari terbit agi kan??
jom kita panjat bukit broga pada pkul 4 pagi n tunggu sunrise~
reflection cahaya di pagi hari tu sgt indah.. berwarna warni.. x tergambar r...
he8.. sy pown x pernah tgk sbnrnyer..

demi bulan apabila ia mengiringi....
urm.. bulan lak.. smtg yg sgt x significant disiang hari, 
tp ngan hikmat bulan niey la manusia yg x der bkalan eletrik melihat..
bila sahabat2 crita kedaifan penduduk kemboja yg ngak punya bekalan eletrik di kampung2...
dorg potong2 daging, bawang sumer ngan chaya bulan yg sgtlah x terang n kejap ada kejap x der tu jer..
betapa berharganya bulan bagi mereka...
kalau kita2 lak.. just mengaitkan bulan tu ngan kecantikan jer... 
tu pown bln purnama jer la kita kata cantik kan??
hua8...
insaf2...

demi siang hari bila menampakkan dirinya~
siang... apa function siang???
utk kita berkerja, cari rezki, jmpe kwn2, amal makruf nahi mungkar sumer time niey r..
kalo x der siang urm...
mesti smua x bermaya kan???
nak tido jah..
pokok2 sumer x lay tumbuh coz x m'jlnkan photosyntesis..
then kita sumer x dpt O2 then kita sumer mati.. kah8~

demi malam apabila ia menutupi...
mlm2... utk kita tido... utk kita berehat..
n yg pling penting.... utk kita bribadah ngan lagi khusyuk...
73:6 (sungguh, waktu malam itu lebih kuat mengisi jiwa dan bacaan di waktu itu lebih berkesan)
menunjukkan.. stdy time mlm2 hari sgt bgos...
rasulullah menggalakkan kita sumer tido lps isyak... lbey krg pkul 8.45... spaya kita bley bgn awl pg..
kalo kita tidur pkul 9 smpai 12 khasiat dia mcm kita tido 6 jam da...
urm.. kte kne tido at least 8 jam shari kan??
so.. kalo kita tido dari pkul 9 smpai 2 pg ckop r...
then bagun qiam, bc al-quran, stdy hard~ jom2 jadik muslim yg belajar yg cmerlang....

demi langit beserta seluruh binaanya...
langit pown smtg yg hebat.. cammane Allah jdikkan langit tanpa tiang..
sehebat mne pown arkitek zmn skarg..
x der yg mampu bina sesuatu tnpa tiang...
x der benda yg bley berdiri ngan diri sndiri...
n langit pula dihiasi ngan bintang2 yg sgtlah comei tu..
yg menjadi penanda arah bagi pelaut2 zaman dulu..
mne tau kalo satu hari nanti kita akn back to the past..
kompas sumer da x lay pakai.. kne gne bintang jer..
owh~ jom lah kita bljr ilmu kaji bintang skrg.. kah3...

demi bumi serta yang ada dihamparannya....
bumi pown sgtlah penting..
tmpat kita berdiri.. tmpt kita bina rumah...
kalo bumi x der kita nak duduk mne??
n bumi punya gunung sbgai pasak..
gunung niey mcm paku...
akar paku yg menguatkan meja tu x kelihatan.. ( akar?? cam klakar lak)
yg kita bley nmpak hanya kpala paku yg kecik tu jer..
gunung pown mcm tu..
akar gunung tu lebih panjang menjalar di perut bumi berbanding kpala dia..
phm ke?? huish.. niey susah kurang vocab niey.. asif~ da lm x bljr bhsa mlayu...

demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya...
knapa Allah samakan jiwa/hati kita ngan ciptaan2 Allah yg hebat niey??
niey mnunjukkan jiwa kita pown hebat..
malah lagi hebat dari slruh makhluk2 yg laen....
kalo jiwa tu sempurna lah~
sempurna ngan apa??

next ayt~ Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan... beruntung bagi yg mensucikannya, merugi bg yg mengotorinya...
so.. sgtlah untung bagi sapa2 yg menyempurnakan jiwa dia ngan ketakwaan..
dia memilih jalan kebaikan n mninggalkan jln yg buruk...
kerna dlm stiap urusan harian..
pasti ada yg baek.. n ada yg buruk...
maknanyer kita sntiasa dberi pilihan..
nak wat baek ke buruk...

nak dtg kelas ke nak ponteng???
nak solat ke x nak??
nak puasa sunat ke x nak??
nak ganti puasa ke x nak???
nak mencuri ke x nak??
nak berbohong ke x nak??

sumer la~ kita sntiasa boley memilih..
x der nyer Allah halang kita dari wat jht..
well kdg2 trus dpt blsn tp kebanyakannya...
Allah simpan jer dulu dosa, pahala kita utk hari yg sgt2 besar nanti... HARI KIAMAT~ wah...

time tu da x der pilihan..
x der pilihan sme ada kita nak msk syurga ke neraka??
uhu~ kita just bley patuh jer time tu..
kalo Allah campak kat neraka (nauzubillah).. kene ikowt je lah~
kalo Allah mskkan kita dlm syurga syukur alhamdulillah...

n Allah smekan org yg pilih jln kejahatan niey ngan kaum samud..
tp dorg dpt azab trus...
tu jer bezanya...
spertimana ayat 12.....
kalo sorg jer pown yg wat jht.. org2 yg just tgk.. x tgur.... pown kne balasan skali..
so.. sgtlah penting amal makruf nahi mungkar niey...
just perlu kene cara r..
x lay wat org laen rasa hati lak...
sedangkan Allah sndrik mlrg kita menghina agama laen...
x kan r kita nak hina org yg wat mksiat..
coz bukan org tu yg salah..
tp perbuatan org tu yg salah..
so.. kita patut syg org tu n benci kejahatan yg dia buat...
dakwah kita kan dakwah kasih syg~ hu8.. sweet.....

k.. jzkk... salam~

Monday, November 28, 2011

Pak Mat, Pak Tam dan kitaran bodoh~

salam...
smoga sumer dlm redha Allah iA..
skrg msih mood isk..
dlm isk niey ada citer p.mat n p.tam...
bru dpt citer niey 2 ari yg lalu..
meh dengar meh~

pak mat adlh jejaka yg sgt rajin berkerja...
tiap2 ari dia trun ke sungai utk tangkap ikan...
berbekalkan bot tua yg dah tua...
dia meredah berpuluh2 gelombang di lautan...


~niey la p.mat yg gigih bekerja smpai ke maghrib~

pak tam pula seorg yg sempoi2 bahasa..
dia hanya duduk2, goyang kaki kat umah..
x pown dia akn ke tepi pantai utk menghirup udara yg masin...
hidupnya bersenang lenang n enjoy stiap hari...


~niey plap p.tam yg duk menikmati keindahan alam ciptaan ilahi~

suatu hari terjadi dialog yg pnjg lebar antara p.mat n p.tam...
sila ikuti dialog tersebut...

p.mat: jom r ikowt aku trun laut..
p.tam: trun laut??? buat apa??
p.mat: la... wat apa lg.. tgkp ikn r...
p.tam: tgkp ikan??? buat apa??
p.mat: kenala tgkp ikn.. nk bg ank bini mkn~ pastu dpt duit...
p.tam: dpt duit?? pastu nak buat apa ngan duit tu??
p.mat: duit tu boley la gne utk bli mnyak bot, baiki jala..
p.tam: bli minyak utk bot??? baiki jala??? utk apa???
p.mat: utk trun ke laut balik la esk....
p.tam: nak trun laut balik esk?? buat apa???
p.mat: nk tgkp lg byk ikan r..
p.tam: nak buat apa tgkp ikn byk2??
p.mat: spaya kita bley bli bot yg lagi besar~
p.tam: bot besar?? nak buat apa ngan bot besar tu???
p.mat: spaya kita bley pergi ke laut yg lg dalam...
p.tam: buat apa pergi ke laut dlm???
p.mat: spaya kita dpt lg bnyak ikn la...
p.tam: nak buat apa ngan ikan2 tu??
p.mat: so, nanti kte bley r upah pekerja utk bot kita..
p.tam: upah pekerja?? utk apa???
p.mat: so.. nanti kita x payah r ssh2 trun laut da... bley bersenang lenang kat umah..
p.tam: hah~ benda tu la yg aku tgh wat skrg...
p.mat: $%%#&

phm x??
urm.. p.tam bersenang lenang jer kat umah.. 
p.mat bersusah payah utk bersenang lenang kat umah suatu hari nanti...
so... agk2 saper lg bgos??
nak ikowt sape???

sbnr nyer 22 x lay pakai...
kalo idop kita utk bersenang lenang jer..
mmg x tercapai r mtlmt idop kita..
mtlmt sbgai abid n khalifah..

tanpa kita sedar kita duk ngulang2 kitaran bodoh niey dlm hari2 kita..
kita pergi kerja utk dpt duit utk bli petrol utk pergi kerja balik keesokan harinya..
duk cycle2


~da byk ikan kte niey ayah.... tujuh kturunan x yah trun laut~

mak ayh bekerja utk memastikan ank2 dpt kehidupan yg selesa.. bley bljr ngan baek, so dpt kerja baek...
supaya ank2 dorg dpt bekerja utk memastikan cucu2 dorg dpt kehidupan yg slesa.. bley bljr ngan baek, so dpt kerja baek.... supaya cucu2 dorg dpt bekerja utk memastikan cicit2 dorg dpt khdpn yg slesa, bley bljr ngan baek, so dpt kerja baek.. then ulang2 xtvt yg sme smpai kturunan yg ke tujuhbelasratus...

cycle bodoh yg kita duk ulang2 niey akn berterusan smpai kiamat..
kalo kita kata.. kita nk tgg jdik kaya dulu baru nak sedekah, 
bila da kaya.. kita ada byk masa lapang coz anak2 buah uruskan sumer perniagaan.. so kita bley r nak beribdh.. nak g msjd,, nak g dgr crmah2... nak g negara2 yg memerlukan bantuan... nak buat dakwah..
mcm mne kalo kita x smpt pown jdik kaya tu?? mcm mane kalo kita sempat mati dulu.. hua8..

so, spnjg proses nak jdik kaya tu.. kita hidop mcm robot r..
solat pown cam robot..
solat sbb sumer org islam solat..
kalo x solat manti org kata kita mcm org kafir...
tiada roh disitu..
solat jdik mcm beban..
ish... knape lah aku kne solat???


~niey lagu terakhir aku maen... lps niey aku solat r~

kalo x terasa Allah tu Illah kita.. trasa diri niey hamba..
solat jdik sia2 jer...
kalo x trasa Allah tu Robb kita lg dasyat..
mknenyer kita lg dasyat dari abu jahal, abu lahab, abu talib n sumer org2 jahiliyah dulu2..
dorg percaya Allah tu ada..
Allah yg perintah dunia, bagi dorg mkn sumer...
dorg masih ikowt ajaran nabi ibrahim yg da 1000 tahun meninggalkan dorg..

tp dorg x jdikan Allah sbgai Illah..
x m'hamba abdi kan diri pd Allah..
sbgai hamba abdi kita kene tunduk n patuh jer..
Allah swuh solat. kita solat, Allah swuh puasa kita puasa...
kita mmg x der hak nak bantah pown~

ukei~that's all 4 today..
jzkk.. salam~ 

Monday, October 31, 2011

Ikowt Ske Kita (ISK) & Ske Hati (SH)

salam...
smoga smua brada dlm redha Allah.. iA..

dgn nama Allah yg Maha pengasih lg Maha penyayang..
luv u Allah..

2mgg lps bwk knk2 ke ISK..
gabung ngan knk2 UM..
pengurusan yg best.. lebey ok dari yg ktorg sdiakan utk knk2 ktorg yg laen sblm niey..
alhamdulillah..
hope yg dtg aritu trasa best jgk..
ke sy jer yg syok sndrik???

~graf wajib ingat~

mmg byk dpt bljr bila pergi ISK n SH buat kali ke2..
sgt byk yg x btol dperbetulkan balik.. alhamdulillah..
program2 niey mmg ikowt ske kita jer.. nak gi ke x...
x lay paksa knk2 pergi kan..
n iA.. yg pergi tu pown Allah yg pilih...
n sbaek2 pemilih adlh Allah..

walau dberi peluang buat kali ke746 tp kalo kita ngan ske hatinya x nak pergi boley jer kan..
cuma takowt2 da x der peluang buat kali ke746.5...
takowt sgt~ kalo2 Allah da boring ngan kita..
da mls lyn krenah kita...
da putus harapan bhawa kita akn brubah kalo bg pluang skali lagi...ZASS.........

n bak kata k.fiza aritu..
kalo da join program.. da x lay kuar slagi blum habis..
tkowt sesat.. org ckp laen dia phm laen coz dgr sparuh2..
mcm smyg b'jmaah jgk..
ikowt ske hati kita nak join jmaah tu x.. tp....
x lay sesuka hati jer nak kuar..
kne ada alasan yg kukuh lg mantop..

ISK la yg bk mata sy sluas2nya..
ISK from my lovely bro~
time tu bru tau kita niey djadikkan Allah bkn ngan sia2..
bkn sesedap rasa n bley wat sesuka hati jer kat dunia niey...
kita ada misi yg besar..
tugas yg sgt berat smpai mkhluk2 laen menolak tugas niey.. (33:72)

x kan r Allah jdikkan kita sbgai sbaek2 ciptaan tp just utk memakmurkan bumi..
kalo nak memakmurkan sgt....
x yah tbg pokok, 
x yah bunuh binatang2, 
x yah tarah bukit bukau, 
x yah wat kreta.. nanti udara tercemar... 

x kan r Allah da bg akal, 
bg sgala kelengkapan kat bumi niey... 
just utk kita berhibur, 
mkn2, 
maen2 kat dlm niey... 
Allah mesti nak bg kita tugas yg sgt2 berat.. 
kalo x apa beza kita ngan ayam itik kat blkg rumah tu....

memakmurkan alam tu ke tgs kita??
ke tgs kita jdik doktor or engenior or akaunten or cikgu??
benda tu ke yg Allah tanya kat padang masyar nanti??

maybe knk2 zmn skrg da terdedah ngan tgs kita niey... (2:30 n 51:56)
da citer time PAI form 5 pown kan..
tp x prasan apa mksd khalifah yg sbnr tu..

Allah x redha slagi mana undang2 Allah tu x tertegak d muka bumi niey...
so.. sbgai khalifah yg dpertanggungjwbkan ngan tgs niey..
kita smua kne brusaha nak tegakkan udg2 Allah niey..
bkn tgs dia or diorg..
tp kita semua..
KITA!!! smua ummat islam!!!

coz benda niey fardu ain..
bljr medik, dentist sumer tu just fardu kifayah kan??
so.. mne lg penting??

~syahadah al-haq~ kebenaran syahadah...

about SH...
syahadatul haq... senang jer kan mengucap 2 kalimah syahadah..
tp pernah x kita tunaikan haq2 syahadah kita??
kalo la mengucap tu sesenang mkn ABC..
x der nyer org arb quraisy bermati2an nak mematikan ajrn islam 1400 thn dlu~

dorg percaya yg Allah tu tuhan.. Allah tu Robb~
Allah yg buat dunia..
Allah yg berkuasa.. mencipta, memiliki, memberi rezki...
coz dorg percayakan tuhan nabi ibrahim...
tp... dorg x meletakkan Allah sbgai Ilah mereka..
dorg x sanggup nak jdikkan Allah tu sbgai sembahan mereka...
dorg x nak bergantung harap pd Allah..

dorg nak smtg yg dpt dipegang bila dorg mengharap..
dorg nak bg mknn, wangian utk tunjuk penghargaan pada tuhan...
dorg ber-Ilah-kan 360 berhala kat skeliling kaabah tu...

dorg tau~
bila dorg mengucap...
bila dorg kata.. "aku naek SAKSI bhwa tiada tuhan slain Allah n nabi Muhammad pesuruh allah"
pergantungan harap mereka hanyalah pd Allah..
hanya Allah yg mereka sembah..
hanya Allah yg mereka takuti...
spertimana bilal yg x takowt pada tuan bila dia tau dia ada Tuhan..

n sepertimana saksi dkt mahkamah..
saksi kne BERI KETERANGAN... menceritakan kebenaran..
apa yg dia tahu n percaya betul...
kne tunjukkan bukti2 kata2 dia...

so..
sbgai SAKSI..
maknenyer kita da berjanji ngan Allah kita nak menyampaikan kebenaran niey..
menyampaikan Islam pd smua..
bkn just islam pada nama.. just pada kad pengenalan..
tp islam yg btol2 lahir dari dalam diri..
islam yg btol2 kita amalkan.. 
coz islam adalh cara hidop..

so.. 
kne mkn cara islam.. 
tidur cara islam... 
bljr cara islam.. 
msk tandas cara islam.. 
potong kuku cara islam... 
smyg, puasa, sedekah.. berpakaian.. 
sumer benda dari sekecil2 virus hinggalah sebesar2 alam... sumer kne gne skema Allah n rasul~

jom ikowt skema Allah n Rasul~`

ayuh.. tunaikan haq2 syahadah kita~
mengucap tu x r sesenang mkn Abc rupanya...

wa~abc kegemaranku~

salam~aman~

Friday, October 14, 2011

Aku mencintaimu krana Allah~

salam ukhuwah fillah~
smoga smua brada dlm redha Allah.. iA..

luv u fillah..
slalu guna ayt niey sjk dua tiga menjak niey...
tp sampai mne kita aplikasikan menda niey..
just kata2.. taipan sms or mmg dari hati??

bertemu cinta dlm halaqoh,
hidup lebih indah terarah,
menyulam tautan hati krna Allah,
terpatrilah ikatan akidah~
(tautan hati~fatimah syarha)

~jom2344 berukhuwah krana Allah~

urm.. terinspirasi dari sahabat yg memberi tazkirah time tazkirah jmaat pkol 12 td..
solehah mazlan..
hu8.. beliau mmg berjiwa pemuda yg dasyat lagi extreme~
hebat iA!!!

beliau mulakan ngan ayat al-hujurat.. ayat yg ke 10... (49:10)
sesungguhnya org2 mukmin itu bersaudara~

sapa org mukmin??

kita la kan..... iA.....


n kita sumer niey bersaudara..
ayah kita adalah islam..
so... smua org islam adlh sdara kita..
bkn just sepupu ke dua, 7 or 8 pupu..
tp adik bradik....
coz ayh kita islam~

bila pikir2 pasal sahabat..
tringat balik best friend skolah rendah.. nur farahim abdullah...
tringat balik best friend skolah menengah rendah nurul fatin aqma ismail..
tringat balik best friend skolah menengah tinggi (huh~tinggi ke?) hidayah sulaiman~
tringat balik best friend time asasi, norzayani mohd zihan..
n off coz ingat n mmg x akn lupa iA best friend skrg siti suhaila mohd sidik..

alangkah indahnya dunia jika smua shbt2ku sehebat niey

hu8... tu baru best friend.. geng2 pustaka sklanggar,
geng2 surau mrsm kopu,
geng2 3G.. geng gosip gurl.. time asasi dulu...hua8..
n x dlupa jgk geng2 bertujuh tahun lps.. yani, ella, jia, mimi, nisa, busyra~
dorg sumer pown ligat dlm kpala otk..
hu8.. mcm mne dorg skrg..
apa yg sdg dorg buat..
dorg bhagia x..
dorg ada apa2 mslh ke..
pling penting mcm mne iman dorg skrg~
n apa yg aku dah buat utk dorg???

kadang2 sibuk ngan mslh sndrik smpai lupa teman2..
time duk nangis sorg2 menyesali dosa2....
terlupa nak minta ampun utk kwn2 skali.. astaghfirullahhalazim~


coz kita x nak msk syurga sorg2 kan??

kita nak bwk seramai2nya geng bas skolah kita..

hu8..
jom buat rombongan ke syurga n stay sne..
sape2 pown x nak kuar lps da msk syurga kan...
n itu slh satu sbb mak bpk kita, hawa n adam mkn buah khuldi tu kan~
coz setan yg jahat gila tu tipu dorg kata kalo mkn buah tu bley tkar jdik malaikat,
so, bley stay kat syurga~

kita nak msk syurga ngan kwn2 yg kita knal kan..
baru trasa lagi best nikmat syurga tu..
baru bley main2 kat sne..
naik roller coster..
jerit kuat2..
amik gmbr byk2.. buat video...
maen kejar2 tepi pantai..
msk bbq kambing, lembu n aym...
hu8.. best2.. bila bersama shbt2 kita..
mne blay maen kejar2 sorg2..
mmg org kate gila, x msk akal n terlampau x best tahap langit ke 8.. (hua2.. x tau knape ske tahap langit 8.. sdgkan langit smpai tgkt 7 jah)

hu3~smoga wangian yg kita buat tersebar pada shbt jgk~iA


shbt2 yg kucintai krana Allah skalian..
jom la msk syurga bersama2..
bergandingan tgn... berlari bersama2 menuju syurga Allah..
walau syurga tu mahal gila~ jom jadi org yg gilakan syurga..
yg addicted... yg extreme.. n lagi bgus kalo fanatik~
fanatik smpai kita just nmpk syurga jer..
kalo jmpe org2 islam gembira..
muka berseri2 bling2..

trutamanya teman2 sehalaqohku...
mama halaqoh..
mak2 sedara n spupu2 halaqoh..
n d most important...ank2ku......
sesungguhnya Aku mencintaimu krana Allah..
smoga kita dpt berpimpin tgn ke syurga Allah yg amt mahal tu..
kalo sape2 yg tersungkur kita kne tarik tgn dia balik agr dia dpt berdiri tguh di jalan yg lurus lagi penuh onak duri niey..
jom la kita saling menguatkan..
coz bila umat islam bersatu padu pasti org2 laen akn pandang dgn muka yg x percaya..
bila umat islam hebat satu ketika dahulu..
lawan2 kita igt org2 islam tu malaikat.. sgt baek, sgt takowtkan Allah..
sdgkan itulah yg patut kita jadik..
org2 islam tu lah yg kita nak jdik... bkn malaikat.. tp lagi hebat~
manusia sbaek2 ciptaan kan.. n lagi baek dari malaikat~
coz bila ikowt skema Allah n rasul pasti kita cmerlang dunia akhirat iA....

psanan pada diri sndiri jgk... tunjukan yg anda btol2 syg shbt anda..
mukan dari skrg..
jgn tangguh2!!!!
luv u shbt2 skolah langgar, mrsm kota putra, n uitm s.alam~
salam... aman~

Sunday, October 9, 2011

ubatku adkh synergist or antagonist????

salam.. smoga smua brada dlm redha Allah slalu.. iA...
hu8.. dua post dalam 1 minggu.. mmg x pernah dbuat sblm niey..
ini bkn krana sy bosan or what so ever..
tp sy terlalu tertarik dgn satu teori yg kalo sy x huraikannya sy rasa x sng duduk, berdiri apatah lagi baring..
bak kata pepatah sy mmg x lay study r.. kih8.. papatah negara mne ntah niey...

teorinya adalah seperti berikut..
doktor A & B mrawat pesakit yg sme...
dr A & B x patut merebut psakit coz asalkan pesakit tu smbuh sudah..
dr2 sptutnya tugas dia menolong bkn ats dasar nama, pangkat mahupun kekayaan..
  dr yg cool lg bergaya~



teori niey mmg sy da dgr sejak 2,3 bln yg lalu..
tp makin kerap skrg.. kih8..
bagi sy.. pereka teori niey mesti x bljr medic/dentist or kalo x pown dia x bljr lagi pharmaco..

kalo dr2 tu memberikan ubt yg sme pada patient.. mesti cpt smpai toxic level..
so, lama2 patient tu akn kne toxic effect yg mungkin membawa maut..
tp x kan r pengisian2 kita bley mematikan org kan..
kih8.. tp mungkin bley mematikan hasrat, matlamat, cita2, smgt patient kita yg sedang tenat tu..
bila terlampau byk dose yg dia dpt.. dia mudah brasa letih..
syntom2 sperti mls mkn ubat, mls gi jmpe dr wat chek up n sbgainya akn kelihatan..
ish, tiap2 mlm aku kne kuar gi usrah..
ish, tiap2 ari jmpe akak2 niey.. da la ckp benda yg sme....boring2..
ish.. tiap2 mgg ada program yg kne ikowt... ini satu paksaan...

tu kalo ubt yg sme..
kalo ubat yg berlainan lak..
kalo ubt tu antagonist.. saling merosakkan antra 1 sama laen...
akn membahayakan kesihatan pesakit tu jgk..
bila dr A bg ubat, pesakit tu baek sket..
then dr B bg ubt yg sepatutnya bley membaikkan pateint tu (setelah mengcek kat akta al-quran & hadis)
tetapi ubt tu makin memburukkan kesihatan patient... coz ubat yg dr A & B bagi antagonist to each other, coz dr B mne tau ubt yg dr A bg tu apa.. so, dia x lay cek r kalo2 ada drug interaction or adkh ubt tu contraindicate terhadap ubat yg dia nak bg..


ho6.. memandai jer patient2 niey~ niey la patient zmn skrg.. sabor jer la~



so.. sape yg salah?? kih8.. nak slhkan pateint ke??? ha8.. sbgai dr.. spatutnya kita yg tanya patient tu ada amik ubat laen x.. apa kesan ubt tu.. ok ke x... ubt yg dia nak bg niey bley mkn skali ngan ubt tu x.. or kne tgg 4,5 jam dulu.. or mmg kne trus stop ubt yg dr A tu bg ke.... kita yg tahu kan??? patient tu clueless.. dia igtkan makin byk mkn ubt makin cpt smbuh..
x ada benda yg bley dpt dgn bgitu mudah syg~ (pesanan kpd patient yup)

bila kita da tau ubt yg dr A bg..bley la kita sesuai2kan agr ubt tu menjadi synergist... bley tambh kesan yg berganda2 agr patient sembuh dgn cepat tanpa apa2 mslh... tp... sbgai dr.. sbnrnyer of coz kita nak bg yg terbaek.. and sdh pastinya dr A pown berkerja b'sggh2 utk memperbaiki patient tu.. mesti dia da cek apa lagi yg dpt mengsynergist kan kesan ubt dia....

so.... apa yg penting??? kerjasama... kita mesti bekerjasama ngan dr A agr islam makin hebat..
Rasulullah pown amt2 berharap yg umat islam bersatu padu..
coz dgn bersatu padu.. kte dpt menghasilkan synergy...
n smua membenci islam akn tunduk n kagum pd kekuatan kita yg sbnr..
kita x nak jdik sebyk n selemah buih...
kita nak jdik sekuat n sebeharga emas~
hua8.. tp x smudah tu.. Allah pown x kan bg smgt ukhuwah kpd kita dgn percuma..
kne brusaha sedaya upaya smpai mati!!!

so... kita kne alert ngan adverse effect, side effect or what so ever effect yg berlaku pd patient kita...
kalo perlu kita yg stop... tarik diri lah.. kita x nak gaduh2 kan~
tp mesti kita harap patient tu sihat ditgn kita kan???
spaya kita bley ckp kat Allah.. aku yg tolong dia smpai dia jdik sehebat niey.. so.. bley mintak gnjrn kat Allah... (erm, of coz Allah yg paling byk tolong patient tu)
but then mesti kita rasa lebey gembira tahap langit ke8 kalo dia sht dtgn kita berbanding kegembiraan kalo dia sihat ditgn dr A... stuju2??? ada sape nak bangkang sila angat tgn n bgtau teori anda plap.. niey teori diri sndri.. bkn berdsrkan al-quran n hadis... so.. bila2 masa jer teori niey bley bubar... bley ditukar2... n sy sgt gmbira kalo org laen bley lwn teori niey.. coz apa2 pown.... sbgai manusia pandagn kita laen2.. berdsrkan pengalaman idop masing2... 

jom bersatu padu n membentuk synergy!!!!! aman~

Thursday, October 6, 2011

Pay it forward~

salam.. moga2 semua dlm redha Allah slalu.. iA..
urm.. bayar ia kedepan......

igt lg x??
kte pernah kecik kan??
time umur 5 tahun smpai skrg... trasa sgt9876 sekejap~
wah~ da msk skolah menengah... da msk u.. da grad.. da kerja.....
bila pikir2 balik apa yg kita da wat ngan idop kita??
berlalu begitu shja kah??

apa yg kita da sumbangkan pd dunia??
erm.. bsr ngat ke??
ok r.....
pada malaysia?? 
pada U??? 
pada skolah?? 
pd kwn2?? 
pd adek bradek??
okeh3.. x lay jwp jgk.... 
pada mak ayh kita???

da berbaloi ke apa yg kita da wat kat mak ayh kita??
da abes bls ke jasa dorg??
huh~mampukah kita???

that's why.. we should pay it forward~
jasa org2 yg da wat baek kat kita x akn mampu kita bls..
so.. yg kte bley buat adlh... buat baek kat org laen...
knape mak ayh jge kita??
sbb dia nak byr balik apa yg mak ayah dia da wat pd dorg~

                                                                   keluarga bahagia.. chewah~

kalo kurang sempurna dorg cuba sempurnakan~
kalo dorg rasa apa yg mak ayh dorg wat tu x best, x btol...
dorg x kan wat benda yg sme pd kita~ 
meaning that.. makin lama spatutnya makin improve..
makin byk salah yg dbetulkan.......

that's what should i do~
i should improve myself..
better than my mother... (ups: mama usrah yup)
should be far4546 better...
coz we know d steps..
da knal da ank2 tangga itu..
just nak naek jah...
hu8.. mari mendaki...
pendakian kita patut bermula skrg!
sptutnya makin bersemangat..

cammane nak mencapai UA kalo kite masih bergerak dlm velocity yg sme..
huh~ kne accelerate byk2....

cammane nak dpt pencapaian sebaek shbt2 kalo pengorbanan, ketabahan, kekuatan x sehebat dorg??
cammane Allah nak bg kita syurga yg sgt675 mahal tu kalo kte wat secukup rasa jer??
hah3??? cammane??
kalo sesenang tu msk syurga.....
rumput2, daun2, pokok2, bunga2 pown dengki ngan kita tau...
kalo la dgn idop sesedap rasa jer bley msk syurga.....
dorg pown nak jer trima jwtn khalifah tu...
33:72... baca sndrik yup!! manusia tu bodoh sbb trima jer tugas niey tp x BUAT pown...
x laksanakan pown apa yg Allah SWT suruh~

so, apa2 amnh yg dpertanggungjwpkan pd diri kita..
kalo kita x laksanakan...
kte akn dipikul ngan dosa786 seberat-seberat-seberatnya.....

                                     hu~kalo x start skrg... makin byk kerja kita lps kematian kwn yg 2 org lg tu~

hu~ jgn bg sy apa2 tgs bley x??
ish~niey namanya manusia pemalas..
bagi la sy apa2 tugas pown.. bagi byk2 pown x per... sy akn buat slagi blum mati!!!
niey namanya manusia tamak..
Allah da swuh wat apa yg kte mampu.. sederhana....
kalo da x lrt pass la kat org laen..
yg nak pikul sumer tu knape??
nk tmbh dosa ap?? x ckup ag dosa yg da menimbun tu?????

huh~nur33 (isi nama anda yup)
ssh kan idop yg sbnrnyer..
huh~knapakah aku jdik manusia?? (pernah terlintas kat hati)
Allah x akn uji kita kalo kita x mampu kan??
n hanya Allah yg tahu thp mana kmampuan kita....
Allah x bg tanggungjwp byk2 kalo kita x mampu..
so.. kalo akhirnya result x sperti yg dhrpkan..
tu bkn sbb kita x mampu..
tp kita yg x ckop berusaha~
so salah sape???
kita jgk!!! 

Allah bg msa 24 jam.. same jer ngan sahabat2 dulu...
tp masa 24 jam dorg tu.. stiap saat dorg hargai~
kita hargai masa ngan tido ke??
tu ke cara kita hargai masa??
ha8..
sgt2 klakar kalo kita masih bley tido disaat sumer manusia dlm disaster skrg..
stop tido nur!! (skali lagi ubh pada nama anda sndrik)
hidop bkn utk tido...
da mati nanti tido r puas2..........
esk engkau mati nur.. (uhu2 kalo takowt x yah ubh name niey)
kalo esk ngkau mati.. apa yg kau mampu ckp kat Allah??
da ubh dunia??
da slesai ke tggjwp??
da tertegak ke undg2 Allah kat muka bumi niey??
da start ke bersungguh2??

huh~sblm tu?? da ubh dri sndri ke sblm nak ubh dunia??????????????
aman~salam......