Friday, April 1, 2011

dunia ini hanyalah RnR...

salam..
smoga smua brada dlm rahmat Allah..
n masih merasa nikmat iman n islam~

knal RnR x??

hu8..
tmpat kita merehatkan diri, cari mknan, smyg time kita kat lebuh raya..
pendek kata..
tempat p'singgahan..
so..
slamanyer ker kita duk kat RnR??
ahaks..
kejap jer kan..
lbey kurang sejam...
kalo naek bas tu kdg2 x trun pown.. malas.. hua8..

urm, hidup pendek.. tp kita x sdar kan???
ahaks... same lah kita...
nak dbandingkan ngan akhirat yg slama2nya...
selama2nya tu lama tau!!
sgt x b'baloi kalo kita sanggup gadaikan kebahagiaan diakhirat yg selama2nya ngan kesenangan yg sementara jer... xpatut2.... (baca balik post pertama sy)

urm.... RnR.....
tempat kita cari bekalan...
dunia niey tmpat ujian Allah pd hamba2-Nya..
bkn sbb Allah x syg....
sbgai pencipta mesti lah Dia syg hasil ciptaanNya..
mcm kita la kan???
kalo kita masak sesuatu.. mesti nak bg semua org rasa..
kalo kita jahit baju, mesti kita nak tnjk kat org...
hatta.. kalo kita wat projek time KH(Kemahiran Hidup) dulu pown nak tnjk kat org...
walau x brape jadik..
walau yg org nampak lg cantik...
tp kita ttp rasa menda tu  istimewa.. coz kita yg buat...

kalo kita da reka sesuatu.. sanggup ke kita musnahkan?? sesuatu yg hebat la~
projek sesimple kerja KH tu pown x sanggup bakar..(well, walau t'biar wat kumpul habuk jer kat umah tuh)
kita niey "projek" terhebat Allah..
ce teka, dunia niey utk saper??
utk binatang? tumbuh2an? utk microb?? ke utk parasite?


urm, bumi b'tuah niey Allah reka khas utk kita..
planet2, bintang2... alam carekawala yg kita x abes kaji lagi niey...
sumer utk kita....
dari sekecik2 organelle hingga ke sebesar2 benda yg paling besar... ( aper erp?? hua9..)
dari oxygen hingga cahaya... para malaikat... sumer utk b'khidmat pada kita ngan printah Allah...
bidadari2 kat syurga pown... tunggu kiamat jer, nak smbut kita dpintu syurga...
sumer utk kita kan??
Allah jgk bagi syaitan, iblis... tu pown utk kita... 
nak uji saper antara kita yg t'baek!!!

mana aci kalo x diuji...
iblis pown diuji ngan disuruh sujud pada nabi Adam... 
n dia fail...
kita nak t'golong dlm org yg fail ke??? nauzubillah~
samer2 lah kita truskan b'doa agr dberi p'akhiran yg baek....
insyaAllah....

aper bukti dunia utk kita??
Allah jdikan dunia sblm manusia...
n Allah da ckp kat malaikat yg nak jdikan kita sbgai khalifah kat bumi niey...
n then, Allah akn hapuskan semuanya pada hari kiamat...
sbb kita da x der kat dunia...
so, dunia da x der function....
sanggup Allah musnahkan ciptaan dia yg Maha Hebat, 
alam carekawala yg sgt besar n indah niey...
just sbb kita da dibawa ke alam akhirat....
so, dunia niey mmg utk kita kkan??
dijadiakn utk kita n bila kita da x der, dhapuskan...


urm, that's all for now... cam pendek plap.. tp x per r.. maybe niey yg Allah nak swuh sy smpaikan... insyaAllah.. td da ciap tulis abes da tp internet t'putus lak.. so sparuh jer yg t'save.. maybe Allah da tapis aper yg ngarut2 td.. ahaks... sy pown da lupa apa yg sy tlis.. yg pasti lagi pnjang dari niey r kowt... wallahualam.... iA... same2 kita brusaha jdik hamba yg t'baek.. iA.... salam~

2 comments:

esyazamaili said...

assalamualaikum..as usual...i l0ve ur writings!! <3

Nur said...

wslm.. ahaks... tq syg~ kalo silap btolkan... jgn segan silu... walau sy b'duri.. duri niey x kuat lagi....