Saturday, May 7, 2011

Kampung Halaman KITA ....

salam..
smoga sumer brada dlm redha Allah.. 
sentiasa..
iA...ameen....

hua8.. agk busy sempena nak final niey.. 
but, menulis blog jgk adalah satu kewajipan...
(yg sy da wajipkan pada diri.. so, kne istiqamah.. hua8)

just pringatan pd diri n sumer makhluk Allah yg x kekal lama...
kampung kita sumer sama..
dimanakah???
kg kita.. diakhirat.. hua8..
kita adalah..... warga akhirat..
alangkah indahnya jika diri selalu mengingati menda niey..
alangkah indahnya kalo kita sntiasa igt kita sumer niey bakal mayat..
alangkah indahnya kalo kita sedar diri yg idop niey sekejap sgt3 kalo nak dbandingkan ngan akhirat yg slamanya... 
subhanallah..
idop yg kita rasa lama niey mcm habuk jah bila kita da smpai sana...
just, sehari, stgh hari...

n sesungguhnya.. org yg paling bijak bukanlah org yg dpt a*.... 
Rasulullah ckp.. org yg paling bijak adlah org yg igt mati..
hua8.. bila sy ingat mati da mls nak stdy..
ahaks...
truk btol....
spatutnya kita ibdh utk Allah sperti esk kita nak mati n bljr sesungguh2nya seperti nak idop 1000 taun lagi..
niey terbalik lak.... 
beribdh cam kita x kan mati jerk(xper2, esk aku smyg hajat, esk aku bc al-Mulk, esk aku x letih..ariniey letih sgt r...)
while stdy cam esk nak mati (so, x gne stdy, Allah x tnye pasal GIT, urinary, H&L kat akhirat nanti...hua8...dasar pemalas!!!!)

subhanallah....
kg kita kat akhirat..
so, adkh kita da bersedia nak balik kg??
nak balik kg kne bw buah tgn utk ank branak...
nak balik kg... at least ada sbuah kreta mewah.. hua8...
niey kalo org dulu2 r.. mrantau 10 tahun, balik kaya raya...

best3, kalo kita bw smtg at least for someone kat kg..
n smone kita saper??
ALLAH..
Allah, walau Maha Kaya..
Allah yg bg sgalanya kat kita...
x kira sbyk mana kita beribdh...
kita x kan msk syurga tanpa rahmat Allah..
tanpa redha Allah...

kerna, Allah yg bagi sgala modal kat kita..
Allah bagi tgn, kaki, akal, nafsu...
n ngan modal tu Allah swuh kita wat smtg..
apakah????
ibadah n khalifah....
urm, sumer da tau skima jwpn niey kan??
but ramai mne yg paham???
kalo sumer da phm....
dunia niey akn brubah skelip mata jah...
sumer org akn jdik baek n berlumba2 utk jdik baek...
spertimana Umar n Abu Bakar...
n sperti biasa Abu Bakar yg menang...
nak jdik org yg menang x???

subhanallah....
tanggungjawap niey berat...
n perlukan masa yg panjang..
take ur time..
xpe2...
but then jgn terlalu lmbt..
jgn bertangguh smpai x sempat nak kejar geng2 kat dpn..
coz berlari sorg2 niey letih...
we need frenz for support..
so, nak lari or dtinggalkan...
hang pikir la sndrik....

berbalik pada Allah Maha Kaya..
Allah x perlukan kita pown utk beribdh padanya..
coz sme ada kita sembah Allah ke, x sembah ke...
Allah tetap kaya n berkuasa...
kita yg perlukan Allah...
coz, kita hamba yg lemah..
apa la sgt yg kita bley wat..
apa2 pown berbalik pada Allah jgk..
mcm dlm exam...
x kira la sehard mane kita stdy, tetiba otk blank...
nak wat cammane??
pada Allah jgk yg kita minta..

tetiba careless... 
urm, bley doa jer la spaya pensyarah lembut hati time tanda kertas kita...
segala2nya... berbalik pada Allah jgk....
Allahuakbar!!!

that's all for now.. stdy2 jgk...
but igt...
stdy for Allah...
coz Allah ske org yg menuntut ilmu niey...
tapi jgnla bg alasan nak bljr so, lewatkan solat,
nak bljr, n x jge pergaulan...
cammane ilmu nak lekat kalo hati tu byk titik itam...
ilmu tu cahaya... cahaya x dpt masuk dlm hati yg hitam..
dia impermeable....

so, pikir2kanla...
jaga hati... jaga iman...
salam~

3 comments:

Balqis Abdullah said...

nice post!!
i like..smoga kta sma dlm redhaNya

Nur said...

ameen~

Nur Iman said...

bes2!! ;)