Sunday, April 1, 2012

JOM bermaen basikal...

salam..
smoga sumer brada dlm redha Allah sntiasa.. ameen...
ya Allah jauhkan aku dari sifat riak n takbur... ameen...

minggu lps.. slma sminggu sy n ella telah melatih seorg shbt yg ktorg cntai krana Allah berbasikal..
memula cam x percaya at our age ada lg yg x pandai bw bsikal..
ho9.. tp satu pengalaman yg baru- mengajar knk2 bermaen basikal... of cos ada pristiwa pahit n manisnya...
ada adek 7 org pown x de sorg pown yg sy pernah ajar naek basikal scara bgitu konsisten...
keh2...

hari pertama mmg x bley lps lgsg r..
ktorg berdua kene pegang handle basikal tu, jln slow2...
hari kedua n seterusnya mmg nmpk r peningkatan... sikit demi sikit...
mmg ktorg  lg byk berpeluh dari beliau coz ktorg kene berlari...
tp x dnafikan, beliau juga perlu melawan prasaan takut n prasaan x yakin pada diri sndiri, x yakin pada ktorg.. hua8..

ank2 kita pown mcm tu..
memula mmg kita tatang bak minyak yg penuh...
bila da nmpk peningkatan baru kita brani utk lpskan dia sorg2..
mmg time awl2 kita mendidik ank2, kita akn trasa sgtlah letih..
sumer benda kena wat kowt...
but bagi ank2 tu sndirik...
cuba kita bayangkn prasaan dia...
dia x tau kita bw dia kemana..
tetiba terjerumus dlm dakwah n tarbiyah kan??
huahaha...

mmg r ank2 tu mronta2, x dgr ckp coz x yakin lagi ngan kita..
takowt2 nak melangkah coz x yakin btol ke ngan jalan niey aku akn capai redha Allah tu..
btol ke kita akn mng suatu hari nanti..
akankah UA tu tercapai ngan cara niey???

kita slalu x sbar nak menang..
padahal.. kalo sumer beriman ngan surah al-fill mesti sumer nak kemenangan tu lmbt smpai...
coz nak Allah bg peluang kat kita, ank2 kita, cucu2 kita bahkan mungkin cicit2 kita turut berjuang n mati kerananya.. kerana menegakkan islam di muka bumi Allah niey...
kalo lah Allah bg kemenangan tu cpt2 msti kita x berpeluang wat yg terbaek.. (well byk yg perlu kita baiki... baiki diri trutamanya, then baiki ank2, baiki cara bw ank2)
msti kita x smpat nak kmpul sbanyak mgkin pahala.. (walau kumpul la seluas bumi n bima sakti niey pown x kan pernah ckop kalo nak dbandingkan ngan nikmat yg Allah da bg)
msti kita x smpat nak ajak family kita, shbt2 kesayangan kita, jiran tetangga kita utk sama2 berjuang, utk sama2 raih redha Allah, utk sama2 berpimpin tgn ke syurga!!!

sweetkan Allah... Dia nak bg kita peluang utk berbakti tu... (walau besar mne la sgt kita mampu buat pown)
Allah pandang usaha kita walau sebesar biji sawi...

pada mulanya mmg r rasa susah, payah, x larat, letih, tekanan prasaan melayan karenah ank2..
urm.. smpai skrg pown sbnrnyer..
kdg2 terpikir smpai bila aku akan trasa seday, lemah longlai, takowt2 bila ank2 msg erp??
slamanya ke?? urm, da stahun da niey..

trasa sgt, btapa tabahnya k.ain melayan ktorg yg dua kali gnda jumlahnya berbanding ank2 sy,
k.ain yg x pernah marah kat ktorg,
k.ain yg x pernah nangis kat ktorg,
k.ain yg x pernah merajuk, mengata, mengherdik, menghina apatah lagi mencaci maki ktorg...
k.ain yg sntiasa bg smgt n igtkan ktorg agr stdy hard...
amt sayu bila usrahmate citer k.ain x bagi kacau nur byk2...

baru trasa hebatnya k.ain...
walau sy pasti k.ain pasti melalui saat2 yg sdg sy n usrahmate sy lalui skrg...
kalau nak pandang shbt2 rasulullah, urm kita x pernah jumpa dorg..
malah byk agi kisah2 dorg yg x tersingkap...
x smua brani mengaku jahiliyyah masing2..
n para sahabat pown x mengembar-gemburkan jahiliyyah sahabat2 mereka.. (of coz la kan.. sdgkan Allah menutup aib manusia tu.. siapalah kita utk menyingkapnya)


Alhamdulillah, Allah bg cnth terbaek utk ktorg meneruskan lgkh...
agr ktorg x trasa yg ktorg la yg paling byk mslh,
ktorg la yg paling busy dlm dunia niey...
dugaan ktorg la yg paling berat...

walau sejauh mana sy akn berlari..
walau jutaan akhawat lagi yg akn sy temui..
iA k.ain yg teristimewa dihati,
coz k.ain yg mengenalkan sy pada islam yg sbnr..
permulaan sesuatu cerita tu sgt pentingkan??
coz dgn permulaan yg salah, crita tu mungkin terhenti sekerat jalan...

nak membina kefahaman merasa perlunya usrah, daurah n rehlah itu sgtlah berat..
bak kata k.mum: korg kene pekatkan fikrah korg dulu, dgr byk recording.. cek diri sndiri dulu..btolkan diri..
maybe diri kita yg jdik hijab pd ketidak fahaman ank2..
wallahualam...

coz kita nak membina kefahaman, bukan pengetahuan..
kita x nak membesarkan otak...
kita nak balance, otak, hati, jasad...

kalo nak bina pengetahuan..
dari darjah dua lg kita da bljr aurat prempuan sluruh angota kcuali muka n tapak tgn..
tp kemana tudung kita? kemana sock n handsock kita??

kita just menghafal butiran2, patah2 perkataan tanpa penghayatan...
menyebabkan sesuatu ilmu tu x mampu difikrahkan (yg akn terzahir melalui amal...)

berbalik pada crita basikal td..
bila adanya peningkatan pada sahabatku itu..
of coz hati berbunga2 cinta..
cinta pada Allah makin bertambah kerana tanpa izin Allah pasti kita sbgai manusia x mampu buat apa2..
sgt trasa yg ktorg x wat apa2 sgt pown.. Allah yg tolong..

x dnafikan jua dlm jalan Allah niey kita juga akn menemui syurga dunia..
trasa indah bila jumpa akhawat, trasa best sgt bila ank2 mesej tanye pndapat utk apa2 persoalan kehidupan, trasa best bila ank2 bls msj ngan kata2 cinta n kartun smile...
walau benda2 yg org laen anggp kecik..
tp bg sy, dgn pengorbanan 1 sen (kalo dorg pkai upax r) mereka itu sy mampu tersenyum, tergelak malah terketawa...

sumpah best bila ank2 memberi respond pada pertanyaan kita..
tp sumpah x best bila ank2 memberi respond yg negetif..
sbb tu bila dpt msj slalu doa kat Allah agr dkuatkan hati..
agr hati x terlalu berharap..
harap hati hanya pada Allah..
buat apa2 ikhlas krana Allah...
jika Allah sygkan mereka.. yup! mreka pasti dtg...

ya Allah... sayangilah ank2ku sepertimana Engkau menyayangiku...
cintailah mereka sebagmana Engkau mencintaiku...
tunjukkan lah jalanMu pada mereka sbgaimana yg tlh Kau tunjukkan padaku...
tsabatkanlah hati mereka diatas jalanMu....
Kau tambahkanlah kefahaman mereka melebihi kefahamanku,
Kau redhailah meraka di dunia n akhirat...
teguhkanlah kedudukan meraka didunia...
dan masukkanlah kami berpimpingan tgn kesyurgaMu yg x tergambar itu... ameen~
salam....

2 comments:

Anonymous said...

subhanallah.. sentap baca post ni. benarlah Allah itu Maha Best, Dia bawakkan contoh yang sumpah paling best dalam diri Rasulullah SAW agar kita ada panduan dlm jalankan tugas berat ini.

Sayang kak ain, sayang kak nur, sayang usrahmate semua, sayang anak2 n sayang semua sekali lillahi ta'ala..!

-adik bongsu-

zulfadli said...

yee, mmg tersentap wlpn lelaki.. kisah2 permulaan tarbiyah itu terasa berat, pelik n bermcm2 persoalan, mkn hari makin banyak benda belajar, baru rasa masuk kedalam hati, kini bila dah dpt benda tu, dah paham benda tu, kene sampaikan pada orang lain, waktu tu baru kita perasan perasaan massul kita bila anak2 atau kita2 tak ikut prog. mesti dia down.. bila kita buat baru kita tau.. mara oleh itu, teruslah berjuang demi mencari redho Allah