Sunday, December 4, 2011

Demi matahari dan sinarnya di pagi hari... wah~

salam...
smoga smua dlm redha Allah sntiasa.. iA...

video
mesti sumer pernah dengar lagu demi matahari yg sgt ceria niey kan???

urm...
jom kaji satu persatu....

demi matahari dan sinarnya dipagi hari~
kenapa Allah bersumpah ngan matahari???
knapa x ngan benda laen??
matahari tu something yg sgt besar...
kita niey berjuta billion kali ganda lg kecik dari matahari..
wah~betapa x significant n hinanya kita..
tapi ilmu, amal, akhlak, hati kita tu lah yg mengangkat kedudukan kita sehingga menjadi makhluk yang paling mulia disisi Allah SWT~
matahari yang memancarkan sinarnya dipagi hari... wah~ sgt cantek...
x pernah tgk matahari terbit agi kan??
jom kita panjat bukit broga pada pkul 4 pagi n tunggu sunrise~
reflection cahaya di pagi hari tu sgt indah.. berwarna warni.. x tergambar r...
he8.. sy pown x pernah tgk sbnrnyer..

demi bulan apabila ia mengiringi....
urm.. bulan lak.. smtg yg sgt x significant disiang hari, 
tp ngan hikmat bulan niey la manusia yg x der bkalan eletrik melihat..
bila sahabat2 crita kedaifan penduduk kemboja yg ngak punya bekalan eletrik di kampung2...
dorg potong2 daging, bawang sumer ngan chaya bulan yg sgtlah x terang n kejap ada kejap x der tu jer..
betapa berharganya bulan bagi mereka...
kalau kita2 lak.. just mengaitkan bulan tu ngan kecantikan jer... 
tu pown bln purnama jer la kita kata cantik kan??
hua8...
insaf2...

demi siang hari bila menampakkan dirinya~
siang... apa function siang???
utk kita berkerja, cari rezki, jmpe kwn2, amal makruf nahi mungkar sumer time niey r..
kalo x der siang urm...
mesti smua x bermaya kan???
nak tido jah..
pokok2 sumer x lay tumbuh coz x m'jlnkan photosyntesis..
then kita sumer x dpt O2 then kita sumer mati.. kah8~

demi malam apabila ia menutupi...
mlm2... utk kita tido... utk kita berehat..
n yg pling penting.... utk kita bribadah ngan lagi khusyuk...
73:6 (sungguh, waktu malam itu lebih kuat mengisi jiwa dan bacaan di waktu itu lebih berkesan)
menunjukkan.. stdy time mlm2 hari sgt bgos...
rasulullah menggalakkan kita sumer tido lps isyak... lbey krg pkul 8.45... spaya kita bley bgn awl pg..
kalo kita tidur pkul 9 smpai 12 khasiat dia mcm kita tido 6 jam da...
urm.. kte kne tido at least 8 jam shari kan??
so.. kalo kita tido dari pkul 9 smpai 2 pg ckop r...
then bagun qiam, bc al-quran, stdy hard~ jom2 jadik muslim yg belajar yg cmerlang....

demi langit beserta seluruh binaanya...
langit pown smtg yg hebat.. cammane Allah jdikkan langit tanpa tiang..
sehebat mne pown arkitek zmn skarg..
x der yg mampu bina sesuatu tnpa tiang...
x der benda yg bley berdiri ngan diri sndiri...
n langit pula dihiasi ngan bintang2 yg sgtlah comei tu..
yg menjadi penanda arah bagi pelaut2 zaman dulu..
mne tau kalo satu hari nanti kita akn back to the past..
kompas sumer da x lay pakai.. kne gne bintang jer..
owh~ jom lah kita bljr ilmu kaji bintang skrg.. kah3...

demi bumi serta yang ada dihamparannya....
bumi pown sgtlah penting..
tmpat kita berdiri.. tmpt kita bina rumah...
kalo bumi x der kita nak duduk mne??
n bumi punya gunung sbgai pasak..
gunung niey mcm paku...
akar paku yg menguatkan meja tu x kelihatan.. ( akar?? cam klakar lak)
yg kita bley nmpak hanya kpala paku yg kecik tu jer..
gunung pown mcm tu..
akar gunung tu lebih panjang menjalar di perut bumi berbanding kpala dia..
phm ke?? huish.. niey susah kurang vocab niey.. asif~ da lm x bljr bhsa mlayu...

demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya...
knapa Allah samakan jiwa/hati kita ngan ciptaan2 Allah yg hebat niey??
niey mnunjukkan jiwa kita pown hebat..
malah lagi hebat dari slruh makhluk2 yg laen....
kalo jiwa tu sempurna lah~
sempurna ngan apa??

next ayt~ Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan... beruntung bagi yg mensucikannya, merugi bg yg mengotorinya...
so.. sgtlah untung bagi sapa2 yg menyempurnakan jiwa dia ngan ketakwaan..
dia memilih jalan kebaikan n mninggalkan jln yg buruk...
kerna dlm stiap urusan harian..
pasti ada yg baek.. n ada yg buruk...
maknanyer kita sntiasa dberi pilihan..
nak wat baek ke buruk...

nak dtg kelas ke nak ponteng???
nak solat ke x nak??
nak puasa sunat ke x nak??
nak ganti puasa ke x nak???
nak mencuri ke x nak??
nak berbohong ke x nak??

sumer la~ kita sntiasa boley memilih..
x der nyer Allah halang kita dari wat jht..
well kdg2 trus dpt blsn tp kebanyakannya...
Allah simpan jer dulu dosa, pahala kita utk hari yg sgt2 besar nanti... HARI KIAMAT~ wah...

time tu da x der pilihan..
x der pilihan sme ada kita nak msk syurga ke neraka??
uhu~ kita just bley patuh jer time tu..
kalo Allah campak kat neraka (nauzubillah).. kene ikowt je lah~
kalo Allah mskkan kita dlm syurga syukur alhamdulillah...

n Allah smekan org yg pilih jln kejahatan niey ngan kaum samud..
tp dorg dpt azab trus...
tu jer bezanya...
spertimana ayat 12.....
kalo sorg jer pown yg wat jht.. org2 yg just tgk.. x tgur.... pown kne balasan skali..
so.. sgtlah penting amal makruf nahi mungkar niey...
just perlu kene cara r..
x lay wat org laen rasa hati lak...
sedangkan Allah sndrik mlrg kita menghina agama laen...
x kan r kita nak hina org yg wat mksiat..
coz bukan org tu yg salah..
tp perbuatan org tu yg salah..
so.. kita patut syg org tu n benci kejahatan yg dia buat...
dakwah kita kan dakwah kasih syg~ hu8.. sweet.....

k.. jzkk... salam~

No comments: