Monday, December 26, 2011

Asifah~

salam~ 
smoga smua masih brada dlm redha Allah, INSYAALLAH!!!!!!
(urm, mama usrah saya cakap kte kne sebut insyaAllah kuat2, dgn punuh yakin n bersemangat... keh3)

asifah.. lama x post kan??
urm, xtually chager notebook saya tertinggal kat somewhere~
da lbey 2 minggu da niey..
niey pown pinjam lattop ella jah niey..

sy baru tau utk prempuan kte kne ckp asifah..
asif utk laki2..
urm... kalo utk ramai2 lupa lak nak tanye adik saya..
hu8.... pasal asifah tu pown dia yg cakap~

asif/asifah yup atas kesalahan2ku sblm niey...

sbagai manusia kte mmg prone utk buat salah..
tiap2 hari, 
x terkira kesalahan yang kita buat tanpa kita sedar 
n kadang2 dalam sedar dan berpikiran waras,
knapa??
coz kita manusia..
mmg x lepas dari mlakukan ksilapan...

of coz kne cuba ubah sdaya upaya...
so, x lay nak trus ckap org tu jahat, 
org tu x amalkan pown apa yg dia tau...

kte x tau sbyk mana da usaha yg dia da salurkan utk bermujahadah..
senang2 je kita ckp dia x tkowt dosa, x takowt nraka....

coz ujian manusia lain2 n Allah slalu uji part yg kte lemah utk kuatkan kita~
so.. kalo bagi kita puasa tu sangat lah senang bak makan kacang cap nganyin...
maybe bagi org laen puasa tu sgtlah payah seperti makan gula2 getah....
walau byk kali kunyah x lay nak telan2 lagi~
so.. x lay samekan diri kita ngan org laen.. 
maybe org tu kuat part bangun malam ke....

n kadang2 kita tend to tambahkan amalan islami sebanyak2nya 
agr kte bley buat some jahiliyah yg kita rasa cam da x mampu nak tinggalkan...
islam n jahiliyah itu bukanlah semudah cancel each other dlm drug2 interaction...
tp.... 5-1=0..... 99-1=0......

tau apa tu??
contoh cam 5 rukun islam... kita buang satu jer...
which means kita x percayakan satu benda jer daripada 5 tuh~
contoh kita tolak zakat... x nak byr zakat coz kita x yakin yg tu rukun islam...
so.. kita da dikira murtad.... 
sbb tu lah saidina abu bakar bgitu bersemangat nak memerangi org yg enggan byr zakat niey~

laen lah kalo kita percaya yg tu mmg arahan Allah... 
mmg kte percaya yg tu salah satu rukun islam...
n tau yg kita akn dpt dosa kalo x buat walau mampu....
just kte x nak buat... sbb mmg kte x nak buat...
kedekut ke,  x der masa ke, x sempat ke... 
bley jer nak bagi apa2 alasan~

so.....equation Allah utk islam+jahiliyah=jahiliyah
coz...
masuklah islam sepenuhnya.. kamu akn berjaya...
tolaklah islam sepenuhnya... kamu akn berjaya..
sapa yg pilih antara kedua2nya.. dia x kan kemana2....

x percaya???
org yg btol2 amik islam spenuhnya..
dia percaya yg Allah tinggikan org yg berilmu beberapa darjat...
mesti dia akn stdy gila2 then serahkan pada Allah....

kalo dia x percayakan Allah langsung...
just percayakan diri sndrik jer..
percaya yg slps usaha, dia pasti berjaya.. 
then dia pasti akn study gila2 jgk~

tapi kalo org yg x percaya Allah sgt... 
urm, lps usaha pown Allah x smestinya bagi kejayaan tu...
baeklah enjoy jer..
naseb tu sumer Allah da tentukan... lulus ke x lulus ke...
so.. agk2 org mcm niey akn berjaya ke???

(notes 4 someone yg sy x pasti anda membaca post niey x.... islam+jahiliyah=jahiliyah.... arap awk paham yg dua2 benda niey x lay bersatu.... no means NO!!)

mood stdy~
hu8.. skrg stdy weeks... 2 minggu jah.. 
but needs to cover 20 minggu punya lacture..
hu8.. please doakan sy byk2..
coz bila banyak doa yg synapse antara satu sama laen...
doa tu akn lebey bercahaya n prominent dmata Allah... IA...
jom kita saling mendoakan....
smoga smua brada dlm redha Allah slalu.. IA~
salam.....

2 comments:

Miss Dolce Osem said...

aseefah juga ats hak hak yang tidak tertunai mungkin:)
sayang hingga ke syurgaNya

Balqis Abdullah said...

tq qassy, mmg btol pe awk nsihat..qassy..huhu..camner sy nk tgglkn habit tgok cter korea, klu ia dah sebati dgn jiwa sy..huhu..